059/260-295 vodoherc@teol.net
...

Након четири деценије: До љета ревитализован пречистач

01.02.2019.

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић данас је са представницима амбасаде Краљевине Шведске Мари Бергстром и њемачко-грчког конзорција „Фајфер – Карканијас“ Благојем Велишевским обишао радове на рехабилитацији требињског постројења за пречишћавање отпадних вода у Засад пољу.

Ревитализација пречистача, укупне вриједности 1,9 милиона евра омогућена је захваљујући донацији шведске агенције „СИДА“ у износу од милион евра, а осталих 900.000 евра обезбијеђено је из кредитног аранжана са Европском инвестиционом банком, намијењеног пројекту „Водовод и канализација у Републици Српској“, који реализује Влада РС.

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић је рекао да је ће по уговору са њемачко-грчким извођачем радови бити завшени до почетка љетне сезоне.

„Ово није једини пројекат који радимо у сарадњи са агенцијом СИДА и Владом РС, а у наредном периоду очекујемо подршку шведске агенције СИДА у реализацији још заједничких пројеката. Када овај посао буде завршен, у наредне двије децеције Требиње ће имати, након 40 година употребе постојећег пречистача вода, ревитализацију неопходну за његову употребу у нередних 20 година“, казао је он.

Мари Бергстром из амбасаде Kраљевине Шведске у БиХ рекла је да реконструкукција пречистача отпадних вода у Засад пољу тече планираном динамиком и рокови за извођење радова ће бити испоштовани.

„Шведска влада планира да и у наредном периоду кроз разне пројекте помогне БиХ кроз пројекте у неколико сектора. Један од разлога зашто смо подржали овај пројекат је то што је један од главних циљева Шведске да подржи Босну и Херцеговину у заштити животне средине и смањењу негативног ефекта климатских промјена.

Благоје Велишевски замјеник директора пројекта рехабилитације пречистача отпадних вода испред њемачко грчког конзорцијума „Фајфер-Kарканијас“ казао је да је су у току грађевински радови, након чега ће услидити рехабилитација постојеће опреме.

Према његовим ријечима стара опрема која је била експлоатисана четири деценије биће замијењена новом, а према пројекту, 75 процената посла односи се на машинске и електро радове, док се остатак односи на грађевинске послове.

Copyright © 2019